El dia 6 de maig de 2004 es va fer la presentació de la realització del radiosondatge de Lleida com un element de la Campanya de Vigilància Intensiva de la Calamarsa a les Terres de Ponent que duu a terme el Servei  Meteorològic de Catalunya. Es realitzà diàriament a les 12 UTC fins al mes d’octubre.

 

La seva finalitat principal va ser la realització d’un estudi permetès entre altres coses posar en marxa un nou mètode objectiu per a la determinació de la probabilitat de calamarsa o pedra i la quantificació el més aproximada possible de l’àrea afectada per la pedra per tal de completar l’avaluació dels danys que ocasiona. La informació de base d’aquest estudi va ser:

-         Xarxa de radars de l’SMC, en particular, del nou radar de la Panadella.

-         Dades del radiosondatge de Lleida

-         Model numèric mesoescalar aniuat amb resolució de 15 Km.

-         Xarxa d’observacions de granímetres de l’ADV Terres de Ponent.

 

L’exploració de l’estructura vertical de l’atmosfera es realitza mitjançant el radiosondatge. Aquesta tècnica consisteix en el llançament d’un globus que enlaira una radiosonda equipada amb diferents sensors meteorològics i una emissora. Amb un receptor situat a terra s’obtenen dades de: temperatura de l’aire, humitat relativa, pressió atmosfèrica, velocitat i direcció del vent, així com, velocitat d’ascens vertical i posició geogràfica de la sonda. Aquests equips acostumen a arribar a alçades superiors als 20.000 metres i en molts casos pròximes als 30 Km.

METEOSAT

METEOSAT

Imatges del meteosat

Webcam

WEB CAM LLEIDA

Hora Actual: 21:35

Hora Solar: 19:35


Blog

NOT═CIES

El nostre Blog i novetats


E-mail

CORREU EL·LECTRÔNIC

Per a qualsevol proposta o suggeriment


A questes dades són de gran importància, especialment per a la diagnosi de situacions meteorològiques amb forta inestabilitat  que poden ocasionar pluges intenses o precipitacions en forma de pedra.  Els models numèrics de predicció del temps necessiten d'aquesta mena d'informació en la seva inicialització, ja que treballen amb dades de superfície però també amb més de 20 capes de l'atmosfera fins a altures de més de 15000 metres.

 

En tot el món hi ha unes 1500 estacions de radiosondatge on es realitzen de manera simultània, a les 00 i a les 12 UTC, el llançaments. Des de l'abril de 1998, el Servei Meteorològic de Catalunya realitza dos radiosondatges diaris (00 T.U. i 12 T.U.) a Barcelona, concretament des de la Facultat de Físiques de la Universitat de Barcelona. Des del desembre de 2000, es duu a terme campanyes hivernals a Sort, al Pallars Sobirà